Što je TRIP Steel?

Napredni čelik visoke čvrstoće (AHSS) za automobilsku primjenu, uključujući dvofazne čelike (DP čelik), složene fazne čelike (čelik CP), preobrazenu indukcijsku plastičnost (čelik TRIP čelika), martenzitne čelice (čelik MS) i čelove za kaljenje i pregradanje) Čelici plastičnosti inducirani s twinning (čelik TWIP) i čelik za očvršćivanje / bor (čelik PH / čelik B). TRIP čelik se sve više i više koristi u industrijskoj primjeni zbog svoje visoke čvrstoće natezanja, zatezne čvrstoće i dobrih štancanja. TRIP čelik je vrsta čelika plastike inducirane TRansformacijom, prvi ga je otkrio i imenovao VF Zackay, koji je upotrijebio martenzitsku transformaciju uzrokovanu naprezanjem i fazno-induciranu plastičnost zaostalog austenita kako bi poboljšao plastičnost i čvrstoću čelične ploče i poboljšao oblikovanje čelična ploča. Koristi se uglavnom za dijelove relativno složene strukture, kao što su ploča za učvršćivanje B stupaca i prednja uzdužna snop automobila.

Rezidualni austenit stabilan je ostatak austenitne transformacije. Kad se matrica transformira u martenzit, zaostali dio može postojati samo kao austenit zbog ograničenja prostora, koji se naziva rezidualni austenit. U procesu deformacije TRIP čelika, rezidualni austenit pretvara se u martenzit s visokim udjelom ugljika, a s ekspanzijom volumena inhibira se nestabilnost plastične deformacije i povećava se područje jednolikog produženja, pa se povećava čvrstoća i plastičnost poboljšani su.

Sadržaj i stabilnost rezidualnog austenita ključ su učinka TRIP. Kritičkim zagrijavanjem i izotermalnim gašenjem donjeg bainita korišteni su za dobivanje velikog broja rezidualnog austenita. Velika količina zaostalog austenita dobiva se kontroliranjem valjanja i hlađenja TRIP čelika. Mikrostruktura dvaju TRIP čelika je slična, uglavnom se sastoji od 50% - 60% ferita, 25% - 40% bainita, i male količine martenzita i 5% - 15 % preostalog austenita (kao što je prikazano na slici). Dok TRIP čelik ima određenu količinu (GG gt; 8%), usporedite stabilnost zadržanog austenita, vanjskim stvaranjem plastične deformacije, rezidualni austenit se postepeno povećava, učvršćuje se očvršćivanjem, faznom transformacijom i pretvara se u martenzit, čineći poboljšana je lokalna tvrdoća, teško je nastaviti s deformacijama, promjena faze ravnomjerno se širi na cijeli materijal ima veliku plastičnost.

Microstructure of trip steel


Prednosti TRIP čelika1) Visoka čvrstoća i nodularnost, to jest, visoko jak plastični proizvod (Rm × A); Snažni plastični proizvod od TRIP čelika općenito je veći od 20000 MPa ×%.

2) Indeks radnog stvrdnjavanja n vrijednost čelika TRIP je visok, sa prosjekom većim od 0. 2;

3) Anizotropija ravnine je relativno niska, a uši vrlo malene pri dubokom probijanju;

4) Drugi razlog zašto se TRIP čelik koristi u automobilima je taj što ima velika radna stvrdnjavanja i značajno očvrsnuće pečenja;

5) TRIP čelika' omjer izvijanja (Re / Rm) je oko 0. 6 ~ 0. 8, što olakšava obradu.

6) visoke granične visine i vlačna svojstva, posebno pogodno za ispupčene dijelove;

7) Visoka apsorpcija energije tijekom sudara, što poboljšava sigurnost. S povećanjem brzine naprezanja povećava se brzina transformacije iz zaostalog austenita u martenzit, što dokazuje da je TRIP čelik vrlo prikladan za dijelove vozila protiv udara.

8) TRIP čelik ima visoku čvrstoću zamora zbog visokog indeksa radnog stvrdnjavanja i cikličkog stvrdnjavanja uzrokovanog cikličkim naprezanjem.

Kemijski sastav čelika TRIPTrenutno se masovno proizvodi niskokorporni čelik Si-Mn TRIP nisko ugljičnog i niskolegiranog čelika, poznat i kao čelik TRIP serije C-Si-Mn. Glavni kemijski sastav čelika TRIP serije C-Si-Mn je 0. 1% ~ 0. 2% C, 1. 0% ~ 2. 0% Si, 1. 0% ~ 2. 0% Mn. Općenito, dodaju se elementi poput Al i P za poboljšanje čvrstoće.


TRIP kemijski sastav steel Bao čelik Q / BQB 312-2009)

C

Si

Mn

P

S

al

Cu

≤0.3

≤2.2

≤2.5

≤0.090

≤0.015

≥0.010

≤0.20

TRIP Mehanička svojstva

Materijal

TRIP 600

TRIP 800

razreda

BR 400 / 590 TR

BR 450 / 780 TR

Vučna čvrstoća / MPa

705

915.73

Snaga prinosa / MPa

500

585.8

Izduženje /%

24.0

17.5

Primjena TRIP čelikaTrenutačno se TRIP čelik naširoko koristi u automobilskoj proizvodnji. Da bi se smanjila težina vozila, smanjila potrošnja goriva i smanjilo zagađenje okoliša, potrebno je smanjiti debljinu automobilskih ploča bez žrtvovanja sigurnosnih performansi. TRIP čelik je dobro rješenje za trend visokog jačanja automobilskih ploča. U isto vrijeme, TRIP čelik također ima snažan kapacitet apsorpcije energije i može odoljeti plastičnoj deformaciji tijekom udara, što značajno poboljšava razinu sigurnosti automobila.

Osim toga, TRIP čelik može se koristiti i u svorima za rudnike ugljena, niskogradnji, cjevovodima i kriogenim posudama. Zavrtanje na kolniku s ugljenom cijevi zahtijeva da materijal šipke ima visoku čvrstoću i visoku nosivost za kontrolu deformacije okolne stijene mase kolnika. Istodobno, ona zahtijeva i određeni stupanj plastičnosti kako bi se omogućila dekompresija okolne stijene i preraspodjela napona, odnosno prilagođavanje deformaciji okolne stijene. Osobito u uvjetima mekanih, slomljenih i prostranih okolnih stijena i kopa, okolna stijena kolnika ima malu čvrstoću i veliku deformaciju. Plastičnost tijela vijaka važnija je.


TRIP čelik često se brka s TWIP čelikom, tako da morate znati razliku između TRIP i TWIP efekata. Jednostavno rečeno, učinak TWIP-a jači je od učinka TRIP-a u smislu poboljšanja čvrstoće i izduženja. Učinak TRIP nastaje zbog prelaska martenzita iz metastabilnog FCC - austenita u kubični krug (BCC), dok se TWIP učinak temelji na mehaničkim blizancima, što rezultira nižom stopom otvrdnjavanja i većim izduženjem pri prekidu. Učinak TWIP može se promatrati kao dinamičan učinak ojačanja dvorane, jer blizana lica djeluju kao snažna sila koja sprečava proklizavanje. Za više informacija o TRIP čeliku, molimo kontaktirajte nas odmah.