Standardi za bakrene i bakrene slinjene

Postoje različiti standardi sustava u različitim regijama i često je potrebno biti u mogućnosti usporediti ih (npr. europski, stari britanski, američki i japanski standardi) i pronaći ekvivalente.

CDA pruža informacije koje korisnicima omogućuju da to učine putem ove web stranice, njezinih publikacija i usluge online upita.

Ovaj odjeljak pruža pregled standarda i detaljnih informativnih tablica koje obuhvaćaju one primjenjive u Ujedinjenoj Kraljevini, s poveznicama na relevantne potpune standarde. CDA preporučuje da se standardi konzultiraju za potpune informacije o bakru ili bakrenim slinjenicima.


Britanski i europski standardi


Bakrene i bakrene slinjene, kao i drugi materijali, obuhvaćene su standardima. Korištenje standarda ključno je u pravilnoj definiciji vrste, oblika i stanja slinjene. Standardi su dio tehničkog jezika koji se koristi u komunikaciji između proizvođača slinjenja, proizvođača, dizajnera i stockista i bilo koje tehničke osobe koja se bavi upotrebom materijala. Nije dovoljno definirati slinjenje zajedničkim nazivom, kao što je "mesing" ili "bronca". Već dugi niz godina bakrene slinjene su pokrivene britanskim standardima (BS). U većini slučajeva oni su zamijenjeni europskim standardima (EN) koji će se primjenjivati u drugim zemljama članicama CEN-a.

EN serija oznaka za bakrene i bakrene slinjene nudi izbor materijala koji odgovaraju vrlo širokom rasponu krajnje namjene. Oni predstavljaju konsenzusni sporazum o onima koje potrošači najčešće naručuju. Budući da je potrebno uzeti u obzir velik broj nacionalnih preferencija u kontekstu paneuropskog sporazuma o razvoju strogih standarda proizvoda, europski standardi složeniji su od starih britanskih standarda. Nadalje, europski standardi obično obuhvaćaju uža područja od britanskih standarda; stoga u EN seriji ima više slinjenje nego u staroj BS seriji. BS EN je britansko usvajanje EN standarda (vidi tablicu usporedbe BS EN to BS).

U Velikoj Britaniji primjenjuju se još dvije specijalizirane i preciznije serije materijalnih standarda: obrambeni standardi (Def Stan) i britanska standardna zrakoplovna serija (BS B).

Obrambeni standardi (Def Stan)

Te standarde sponzorira Ministarstvo obrane i uključuju specifikacije za aluminijske bronce, aluminijske silikonske bronce i bakrene nikale koji se koriste u zahtjevnim vojnim primjenama, gdje je potrebna visoka žilavost prijeloma, niska magnetska prožimavost i izvrsna otpornost na koroziju. Def Stan je ranije bio označen kao Mornarički inženjerski standard (NES).

Standardi se odnose na klase plovila i uključuju pojedinosti o obveznom, nedestruktivnom testiranju ultrazvučnim metodama, penetrantom boje i rendgenskim zrakama.

Za detalje o Def Stanu za bakrene sličenje, pogledajte sažetak primjenjivih standarda ili posjetite portfelj obrambenih standarda (potrebna registracija).

Britanska standardna zrakoplovna serija

Ovi standardi temelje se na trenutnim oznakama EN ili starih BS materijala, ali su razvijeni kako bi zadovoljili zahtjeve zrakoplovne industrije – poboljšana mehanička svojstva i strože kompozicijske granice.

Posjetite stranicu sa standardima serije BS Aerospace kako biste vidjeli naslove i opseg.

Informacije predstavljene na ovoj web stranici sažimaju glavne sastave i pružaju tipična mehanička svojstva i namjene.

Američki standardi (ASTM)

Amerikanci obično nisu upoznati s britanskim ili europskim standardima. Oni koriste UNS (Unified Numbering System) koji je prihvaćeni sustav oznaka slinjenja u Sjevernoj Americi za proizvode od kovanog i lijevanog bakra i bakrene sline – njime upravljaju ASTM i SAE. Prilikom proizvodnje za SAD bitno je pronaći oznaku britanskog ili europskog materijala koja je ekvivalentna postojećoj američkoj oznaka materijala. Pogledajte Bakreni ključ u nastavku.