Kakav je utjecaj između čelika i ubijenog čelika?

Prema stupnju dezoksidacije tijekom taljenja, čelik se može podijeliti na čelik s obrubom, polu-ubijen čelik, ubijen čelik i specijalno ubijeni čelik. Čelik s obrubom je konstrukcijski ugljični čelik s vrlo niskom deoksidacijom. Ova visoko oksidirana tekuća čelika kipi u kalupu kada ugljik reagira s kisikom i ispušta ugljični monoksid nakon što se izlije (obično oblikovan u ingote).

 

Ubijen čelik je čelik koji je potpuno deoksidiran, što znači da sadržaj kisika nije veći od 0,01% (općenito između 0,002% i 0,003%). Rastaljeno željezo ne kuha tijekom lijevanja i obično se lijeva u ingote s velikim vrhovima i malim dnom. Budući da na vrhu kalupa za ingot ima izoliranu kapicu (da se rastaljeni čelik nadopuni kad se rastaljeni čelik skrutne), ta glava kapice treba ukloniti nakon valjanja i odmotavanja, tako da je brzina stezanja čelika postala niska i kvalitetna je ravnomjeran, ali će proizvesti kompaktnu strukturu i malu segregaciju. Visokokvalitetni čelik i legirani čelik općenito su ubijeni čelik.

 

Razlika u izvedbi:

Učinak ubijenog čelika je bolji od učinka čelika s obrubom. Ubijena čelika često se koriste u visoko kvalitetnim legiranim čelicima koji zahtijevaju visoke performanse, dok su čelike opće namjene kao što su obični građevinski čelici uglavnom obrubljeni ili poluoblikovani čelici.

 

Prepoznavanje aplikacije:

Ograničen vlastitim karakteristikama, sadržaj ugljika i silicija u čeličnom naplatku relativno je nizak. Nakon uvaljivanja u tanke ploče, nudi dobru kvalitetu površine i izvrsne performanse u plastičnosti, zavarivanju, hladnom savijanju i štancanju. To je naširoko koristi u čeliku za traktor kutije, automobila ploče i punjive baterije. No, tu su i mnoge nečistoće, segregacija sastava veća, neujednačena izvedba i drugi nedostaci.

 

Defekcija cijene:

Čelici s obrubom razlikuju se od ubijenog čelika u tome što je dodana količina sredstva za deoksidaciju manja. Postoje ogromne rupe za skupljanje ubijenog čelika, zbog čega je njegov prinos mnogo manji od onog od čelika s obodom, tako da je cijena ubijenog čelika mnogo veća od cijene čelika.