Najčešće korištena klasifikacija plinskog cilindra prema mediju

Cilindri se odnose na transportnu tlačnu posudu koja se u normalnim okolnostima (- 40 ~ 60 ℃) može ponovno napuhati, nominalni radni tlak za 1. 0 ~ 30 mpa (tablica) i nominalni kapacitet od 0.4 ~ 1000L trajnog plina, ukapljenog plina i otopljenog plina , Plinske boce mogu se podijeliti u sljedeće tri kategorije prema fizičkom stanju medija.

gas cyinder

1. Stalne plinske boce

Kritična temperatura koja je ispod 10 ℃ plina poznata je kao trajni plin, a stalni cilindri za skladištenje plina nazivaju se i trajnim cilindrom plina. Kao što su cilindri za skladištenje kisika, dušika, zraka, ugljičnog monoksida i inertnih plinova. Uobičajeni standardni tlak serije je 15 MPa, 20 MPa, 30 MPa.

 

2. Spremnici za ukapljeni plin

Plin koji je jednak kritičnoj temperaturi ili višoj od - 10 ℃, stanje plina na sobnoj temperaturi ili tlak u plinskoj fazi, može se pretvoriti u tekućinu nakon pritiska i hlađenja. U tim plinovima neki imaju veću kritičnu temperaturu (iznad 70 ° C) kao što su vodikov sulfid, amonijak i propan plin, ukapljeni naftni plin, poznat kao visoka kritična temperatura ukapljenog plina, također poznat kao tekući plin pod niskim tlakom. Cilindri u kojima se skladište ovi plinovi su cilindri za ukapljeni plin niskog tlaka. Na temperaturi okoline, ukapljeni plin pod niskim tlakom je uvijek u stanju koegzistencije faze plin-tekućina, a tlak u plinskoj fazi je tlak zasićene pare plina pri odgovarajućoj temperaturi. Prema maksimalnoj radnoj temperaturi od 60 ℃, tlak zasićene pare svih visokih kritičnih temperatura ukapljenog plina je ispod 5 MPa. Ova vrsta niskotlačnog cilindra za punjenje je dostupna. Njegov standardni tlak je 1.0Mpa, 1.6Mpa, 2.0Mpa, 3.0Mpa, 5.0Mpa.

 

3.Bez razrijeđenog cilindra plina

Otopljeni plinski cilindar posvećen je pohranjivanju acetilena. Budući da je acetilen izuzetno nestabilan, osobito pod visokim tlakom, lako ga je polimerizirati ili razgraditi. Ukapljeni acetilen lako uzrokuje eksploziju, pa se ne može puniti komprimiranim plinom. Acetilen se mora otopiti u otapalu (uobičajeno korišteni aceton) i napuniti poroznim materijalima (kao što su porozni materijali kalcijevog silikata) kao apsorbentom. Maksimalni radni tlak u spremniku otopljenog plina općenito nije veći od 3,0 mpa, ali posebnu pozornost treba posvetiti na sigurnost. Na primjer, propuštanje acetona u acetilenskom cilindru uzrokovat će statički elektricitet u acetilenskom cilindru, što će rezultirati izgaranjem, eksplozijom i povećanjem potrošnje acetona.

 

Cilindri za kisik i vodik koji se koriste za plinsko zavarivanje i rezanje su trajni plinski cilindri, cilindri za plin acetilen su spremnici za otopljeni plin, a cilindri za naftni plin su cilindri za ukapljeni plin. Ovi cilindri, koji skladište zapaljive, eksplozivne, otrovne i vrlo korozivne plinove, složeniji su od drugih tlačnih posuda zbog okoline u kojima se kreću i dopunjavaju. Nakon što eksplodira ili procuri plinski cilindar, često uzrokuje požar ili trovanje, uzrokujući ozbiljnu imovinsku štetu, žrtve i zagađenje okoliša. Kako bi se osigurala sigurna uporaba plinskih boca, osim općih zahtjeva tlačnih posuda, postoje različiti zahtjevi skladištenja za različite plinove.