Čelik i aluminij su prve žrtve trgovinskog rata između Kine i SAD-a

Čelik i aluminij su prve žrtve trgovinskog rata između Kine i SAD-a

- Od Shishira AsthaneCijene bakra, koje su trgovale po četiri godine prije mjesec dana, rasle su 20 posto i blizu su njihove najniže razine u godini. Bakar se smatra proxyom za globalno gospodarstvo zbog njegove uporabe u više industrija - od konstrukcije do trajnih potrošnih proizvoda. Pad cijena bakra je zbog činjenice da tvrtke odgađaju planove proširenja u očekivanju usporavanja.

Suočavanje između oka i očiju između SAD-a i Kine pomaknula se korak dalje s obje stranke koja slijeću mekane udarce nametanjem carinskih ograničenja nekim proizvodima. Iako su te tarife bile premale da bi imale utjecaja na cjelokupno gospodarstvo, prijetnja obiju stranaka koje su uklonile rukavice poslala je ulagače u metale koje se pokrivaju.

Postoji razlog zašto su metali prvi koji će se izgurati u borbi. Kina čini 50 posto globalne potrošnje većine metala. Bilo kakvo ograničenje Kine imat će neposredan učinak.

No priča se preselila iz Kine. Kada je američki predsjednik Donald Trump prvi put zamahnuo uvođenjem tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, malo je znao da će udarac na njegovo lice padati. Studija NERA Economic Consultinga otkrila je da bi 7 posto aluminijske tarife uštedjelo tisuću radnih mjesta godišnje u aluminijskoj industriji, ali će u SAD-u izbrisati 22.600 drugih poslova.

Cijene čelika i aluminija u SAD-u se već odvojili od međunarodnih cijena. Dok su vruće valjane cijene čelika u Kini oporavljene od pada nakon nametanja tarifa, američki čelik preselio se za više od 25 posto.

Veće cijene čelika već su utjecale na industriju pričvršćivača u SAD-u. Budući da su elementi za pričvršćivanje robe s dodanom vrijednošću, izravno utječu cijena osnovnih dobara.

Iako cijene metala signaliziraju usporavanje, ekonomski podaci ne pokazuju stres, barem odmah. Unatoč Trumpovom nastojanju da se smanji američki trgovinski deficit s Kinom, nedavno objavljeni kineski podaci pokazuju da je jaz u lipnju porastao na 28,97 milijardi dolara s 439 milijardi dolara od svibnja. Ti podaci možda neće dobro s Trumpom. Već je prijetio da će zadobiti tarife na svim američkim uvozima od 500 milijardi dolara iz Kine.

Metali su već ispali, cijene nafte popravile su skoro 10 posto od prošlog tjedna. Ranije ovog tjedna, nakon sastanka ministara financija, skupina od 20 upozorila je na povećanje rizika za gospodarski rast u kratkom i srednjoročnom razdoblju. "To uključuje rastuće financijske ranjivosti, povećanu trgovinu i geopolitičke napetosti", navodi se u priopćenju.

Tržišta kapitala drži globalno. Samo će vrijeme reći hoće li dionice čekati da se trgovinski rat u potpunosti reagira. Možda su glavni indeksi stabilni, jer dionice novog gospodarstva imaju značajan utjecaj na tim mjerilima. Ako je to slučaj, u tom se slučaju široke tržišne indekse odražavaju kada većina šteta već bude učinjena.


Korijen u: https: //www.moneycontrol.com/news/business/moneycontrol-research/opinion-metals-are-first-victim-of-trade-war-many-to-follow-2753071.html